środa, 5 czerwca 2013

Sylwia w kuchni - gołąbki bez zawijania :)

Cześć!
Gołąbki to jedna z moich ulubionych potraw. Przyrządzam je na wszelkie sposoby i o dziwo - zawsze się udają! :) Dzisiaj chciałam podzielić sie z Wami moim moim osobistym, lekko zmodyfikowanym  przepisem na gołąbki bez zawijania. 




Składniki:
połowa małej główki kapusty pekińskiej
3 torebki ryżu błyskawicznego
duży filet z kurczaka
2 średnie cebule
3 duże lub średnie pieczarki
kasza manna
2 jajka
olej
mąka
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz, mielona ostra papryka, kucharek
 
Sposób przyrządzenia:
Kapustę szatkujemy, a następnie sparzamy wodą. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Kurczaka kroimy na kawałeczki, dodajemy przyprawę do kurczaka. Podsmażamy aż się zrumieni. 




Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Następnie dodajemy do niej posiekane pieczarki. Dusimy. Gotujemy kaszę mannę - ja zazwyczaj wykorzystuję proporcje "na oko", czyli około 3/4 szklanki kaszy wsypuję na 1,5 szklanki gotującej się wody i mieszam energicznie, aby zapobiec powstawaniu grudek. Kapustę, ryż, kaszę mannę, kurczaka, cebulę i pieczarki, dwa jajka, sól, pieprz, kucharek, mieloną paprykę, zioła prowansalskie mieszamy ze sobą w dużej misce. 




Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na oleju.




Podajemy z sosem pomidorowym. Gołąbki można także dusić w sosie. Ja sos przygotowałam również "na oko", ze składników takich jak: woda, przecier pomidorowy, sól, pieprz, mąka z wodą i odrobiną wywaru z sosu do zagęszczenia (na sam koniec gotowania):)

 Smacznego :)

Miłego dnia :)

23 komentarze:

  1. Mniam ! Dopisuję do zakładek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja kocham gołąbki zawijane.... nie ma pyszniejszych od tych, które robi moja mamunia.... ale Twoje pewnie też są pyszne.... wyglądają smakowicie i ten sosik... kocham sosy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gołąbki. W każdej formie, ale chyba najbardziej się cieszę jak widzę te "tradycyjne" pozawijane w kapustę... :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo! Muszę wypróbować! Moja mama robi niemal identyczne, tyle że z mięsem mielonym :D Ale ten przepis jest idealny dla mnie, bo mielonego nie jem, więc chętnie zastąpię go kurczakiem :D Zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadam za mięsem mielonym, a kurczak jest OK :)

      Usuń
  5. Przepis rzeczywiście zmodyfikowany, ale zapowiada się nieźle. Kotletów mielonych nie lubię, chociaż na te bym się skusiła, bo wyglądem podobne, ale składowo całkiem inne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam gołabki bez zawijania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm wygląda smacznie!:)
    Ja dopiero się zapoznaję z glinkami;) jakie polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm musze wypróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń