czwartek, 25 października 2012

Spaghetti

To znowu ja! :-)
Mam dla Was przepis na spaghetti mojego autorstwa. Nie różni się wiele od zwykłego makaronu z sosem bolońskim, ale może komuś przypadnie do gustu.




Do przygotowania potrawy potrzebujemy:
spaghetti ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (ażeby kluchy się nam nie skleiły)
Sos:
  • mięso mielone - 30 dag
  • cebula
  • kawałek marchewki i pietruszki
  • dwa pomidory
  • dwie średniej wielkości pieczarki
  • przecier pomidorowy
  • przyprawy: bazylia, pieprz, sól, mielona ostra papryka
  • oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy cebulę, startą marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i całość dusimy.  Dodajemy mięso mielone, mieszamy z warzywami i z pieczarkami i smażymy. Kroimy pomidory w kostkę i wrzucamy na patelnię do pozostałych składników. W chwili gdy pomidory się "rozpadną" dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego. Całość dusimy aż do połączenia się składników i doprawiamy do smaku. Następnie mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy. 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam spagetti ! ale zamiast miesa daję pieczarki ( nie lubie mięsa) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam na bakier z mięsem, ale spaghetti lubię :) w ogóle bardzo lubię mięso drobiowe :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja polubiłam makaron, gdy pracowałam we Włoszech. Od tego czasu często go przyrządzam :)

      Usuń