piątek, 3 stycznia 2014

A dzisiaj na obiad - rurki ze szpinakiem i serem feta :)

Witajcie!
Od dawna chciałam wypróbować słynny już przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że można go przygotować w krótkim czasie. Efekt końcowy okazał się bardzo smaczny :)




Składniki na dwie porcje:
ok. 25 dag makaronu rurki
ok. 20-30 dag mrożonego szpinaku (ja wykorzystałam ten z Biedronki)
pół opakowania sera feta (ok. 15 dag)
posiekany ząbek czosnku
odrobina soli (ser feta jest słony, więc należy dodawać sól "z głową" :D)
pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie skleił). Odcedzamy. Szpinak odmrażamy na wolnym ogniu (najlepiej na patelni), a gdy będzie już "jadalny", podsmażamy jeszcze chwilę, aby odparować wodę. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i nadal smażymy. Gdy czosnek będzie miękki dodajemy ser feta i całość "wyrabiamy". Dodajemy ugotowany makaron. Potrawę doprawiamy i podgrzewamy około 3 minuty. Wykładamy na talerze i możemy zajadać. 

Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Robiłam niedawno makaron ze szpinakiem, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to mam pomysł na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę wypróbować przepis;p

    OdpowiedzUsuń
  4. oo, uwielbiam szpinak, więc danie idealne : )

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, jednak nie jadam szpinaku

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam dania z makaronu, a jezeli jeszcze są szybki w przygotowaniu to juz w ogole fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam zamiar wkrótce wypróbować przepis na makaron w sosie śmietanowo-szpinakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż ślina cieknie. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i smaczne :) uwielbiam szpinak i fete :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam makaron ze szpinakiem i z fetą, chętnie teraz bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jezu uwielbiam fete, ale mi smaka narobilas :)

    OdpowiedzUsuń