czwartek, 11 lipca 2013

Leczo :)

Hej!
Zazwyczaj wrzucam na bloga przepisy ze "zdrowym" jedzeniem. Tym razem zrobię jednak wyjątek i pokażę Wam pikantne i dosyć bogate w mięsko leczo :) Jest to jedna z moich ulubionych potraw i jeżeli jeszcze nigdy jej nie próbowałyście, zachęcam Was do tego gorąco. Ilość składników będę podawała "na oko", ponieważ leczo w moim wykonaniu jest zazwyczaj sumą wszystkich składników, które znajdę pod ręką. Ich ilości nigdy nie odmierzam z matematyczną dokładnością.




Składniki:
cebula
pieczarki
cukinia (ja zapomniałam o zakupie świeżej, więc wykorzystałam mrożoną)
papryka
pomidory
koncentrat pomidorowy
kiełbasa i boczek (czasami wykorzystuję w tym celu kurczaka :D)
sól, pieprz, vegeta, mielona ostra papryka, zioła prowansalskie
olej

Sposób przygotowania:
Obraną cebulę siekam i podsmażam na oleju w dużym rondlu. Dodaję do niej posiekane pieczarki. 




Podsmażam. Następnie dokładam podsmażoną na oleju kiełbasę i boczek, obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i koncentrat pomidorowy. 




Wszystkie składniki duszę do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, vegetą i mieloną papryką. Gotowe.

Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Także o tej porze roku często przyrządzam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie leczo w lecie stało się tradycją :)

      Usuń
  2. mniammmm :)
    nie zawsze musi być dietetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcale nie trudne a na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi tu w brzuszku burczy, a tu takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaam ! Pyszności..znów smaka sobie narobiłam..ach te Twoje kulinarne wpisy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie znowu pojawią się jakieś pyszności :)

      Usuń
  6. Uwielbiam leczo :)
    Dołączam do grona obserwatorów jeśli chciałabyś się odwzajemnić to zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie. Kojarzy mi się z dzieciństwem i przyjaciółką, bo tylko u niej miałam okazję takie skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. oo, ja uwielbiam leczo ! a jeszcze Twoje wygląda naprawdę smakowicie. ;) ale mi narobiłaś smaka. ;))

    pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie leczo robi się dość często,troszkę inaczej,ale myślę,że teraz skorzystam z dodania pieczarek-takiego nigdy nie robiłam.
    A robiłaś może leczo z pieczarkami,parówkami,cebulką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :) Jadłam kiedyś leczo z parówkami i było pyszne, aczkolwiek nigdy nie robiłam samodzielnie :)

      Usuń
  10. Leczo to w sumie dla mnie jeden ze smaków lata, bo zawsze mama robi, jak nam sąsiadka cukinię przyniesie z działki ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja już wyrosła, więc myslę, że w tym roku leczo będzie często gościć na moim stole :)

      Usuń
  11. Uwielbiam leczo! Tyle że u mnie każde danie odbywa się bez cebuli - nie znoszę jej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto i smacznie :D Dlatego właśnie lubię do Ciebie zaglądać ;) Polecam też moją wersję lecza - http://leczo.net.pl/ :D

    OdpowiedzUsuń