piątek, 9 listopada 2012

Ryba po grecku

Mam dla Was dziś jeszcze jednego posta. Tym razem jedzeniowego :-) Zatęskniłam za rybami i postanowiłam przyrządzić rybkę po grecku.




Potrawa jest prosta i szybka do przygotowania.

Składniki:
1 filet rybny
mąka do panierki
mała cebula
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera
koncentrat pomidorowy
olej
bazylia, oregano, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Fileta rybnego dzielimy na mniejsze części. Posypujemy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na złocisty kolor. Ostawiamy do przestudzenia. 
Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy, obieramy i ścieramy tarką o średnich oczkach. Cebulę siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, a gdy się zrumieni - pozostałe warzywa, a także bazylię i oregano. Dusimy przez pół godziny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, pieprz oraz sól i dusimy jeszcze około 10 minut. Zdejmujemy warzywa z ognia i po przestudzeniu obkładamy nimi rybę. Wkładamy do lodówki, aby ryba się "przegryzła".

Smacznego :-)

14 komentarzy:

  1. O jak ja dawno nie jadłam ryby po grecku :) to był stały punkt w menu internatowym jak się uczyłam i mieszkałam w Zakopanem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za miłe słowa i zapraszam ponownie ;)
    rybka po grecku <3 mniami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki nie jadłam rybki `po grecku` :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tęsknię za taką rybką, bardzo! :) wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też smakuje, a właściwie smakowała :) Dzięki :)

      Usuń
    2. do 17 listopada nie jem mięsa ;( przystąpiłam do akcji 'zostań wege na 30 dni', ale już tęsknię za rybkami... 18 listopada robię rybkę po grecku, postanowione! :)

      Usuń
    3. W takim razie życzę Ci wytrwałości :) I smacznej rybki :)

      Usuń
  6. ale mi zrobiłaś smaka!!!! i to o tej porze
    z racji tego ze staram sie byc lepszą kucharką:D zrobię tą rybke i mam nadzieję że bedzie pyszna jak u ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)

      Usuń
  7. Najlepszą rybkę po grecku robi moja babcia i nigdy nawet nie przyszło mi do głowy, żeby spróbować podrobić jej przepis...
    Teraz nie będę miała wyjścia, dzięki.

    :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Babcine przysmaki są najlepsze :)

      Usuń