Hej!
Zazwyczaj wrzucam na bloga przepisy ze "zdrowym" jedzeniem. Tym razem zrobię jednak wyjątek i pokażę Wam pikantne i dosyć bogate w mięsko leczo :) Jest to jedna z moich ulubionych potraw i jeżeli jeszcze nigdy jej nie próbowałyście, zachęcam Was do tego gorąco. Ilość składników będę podawała "na oko", ponieważ leczo w moim wykonaniu jest zazwyczaj sumą wszystkich składników, które znajdę pod ręką. Ich ilości nigdy nie odmierzam z matematyczną dokładnością.
Składniki:
cebula
pieczarki
cukinia (ja zapomniałam o zakupie świeżej, więc wykorzystałam mrożoną)
papryka
pomidory
koncentrat pomidorowy
kiełbasa i boczek (czasami wykorzystuję w tym celu kurczaka :D)
sól, pieprz, vegeta, mielona ostra papryka, zioła prowansalskie
olej
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę siekam i podsmażam na oleju w dużym rondlu. Dodaję do niej posiekane pieczarki.
Podsmażam. Następnie dokładam podsmażoną na oleju kiełbasę i boczek, obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i koncentrat pomidorowy.
Wszystkie składniki duszę do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, vegetą i mieloną papryką. Gotowe.
Smacznego :)
Uwielbiam leczo!!!
OdpowiedzUsuńTakże o tej porze roku często przyrządzam:))
OdpowiedzUsuńU mnie leczo w lecie stało się tradycją :)
Usuńmniammmm :)
OdpowiedzUsuńnie zawsze musi być dietetycznie ;)
Zgadzam się :)
UsuńWcale nie trudne a na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńMi tu w brzuszku burczy, a tu takie pyszności :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńLECZO UWIELBIAM!!!!
OdpowiedzUsuńmniaaam ! Pyszności..znów smaka sobie narobiłam..ach te Twoje kulinarne wpisy :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że w najbliższym czasie znowu pojawią się jakieś pyszności :)
Usuńdziś zrobię
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuńDołączam do grona obserwatorów jeśli chciałabyś się odwzajemnić to zapraszam do mnie :)
Wygląda pysznie. Kojarzy mi się z dzieciństwem i przyjaciółką, bo tylko u niej miałam okazję takie skosztować:)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa - bezcenny :)
Usuńoo, ja uwielbiam leczo ! a jeszcze Twoje wygląda naprawdę smakowicie. ;) ale mi narobiłaś smaka. ;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie. ;)
U mnie leczo robi się dość często,troszkę inaczej,ale myślę,że teraz skorzystam z dodania pieczarek-takiego nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńA robiłaś może leczo z pieczarkami,parówkami,cebulką?
Warto spróbować :) Jadłam kiedyś leczo z parówkami i było pyszne, aczkolwiek nigdy nie robiłam samodzielnie :)
UsuńLeczo to w sumie dla mnie jeden ze smaków lata, bo zawsze mama robi, jak nam sąsiadka cukinię przyniesie z działki ;p
OdpowiedzUsuńMoja już wyrosła, więc myslę, że w tym roku leczo będzie często gościć na moim stole :)
UsuńUwielbiam leczo! Tyle że u mnie każde danie odbywa się bez cebuli - nie znoszę jej ;-)
OdpowiedzUsuńJa lubię tylko smażoną :)
UsuńLubię leczo... :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńProsto i smacznie :D Dlatego właśnie lubię do Ciebie zaglądać ;) Polecam też moją wersję lecza - http://leczo.net.pl/ :D
OdpowiedzUsuń